Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Ouders sparen steeds vroeger voor eigen woning kinderen

Een spaarpotje voor later is allang niet meer iets wat pas begint bij de eerste tand of eerste schooldag. Uit het nieuwste ING Spaaronderzoek Kinderen blijkt dat ouders steeds bewuster én vroeger beginnen met sparen voor hun kind. Soms zelfs al tijdens de zwangerschap. Het later kunnen kopen van een eigen woning is belangrijker geworden voor sparende ouders.

Sparen begint soms al voor de geboorte
Waar vroeger vaak pas rond de basisschoolleeftijd een spaarrekening werd geopend, zetten veel ouders nu al geld opzij voordat hun kind geboren is. Vooral ouders van jonge kinderen (0-7 jaar) zijn hier opvallend vroeg mee. De meeste ouders openen direct na de geboorte een rekening op naam van het kind. En het zijn niet alleen ouders die sparen. Ook opa’s en oma’s doen mee. Één op de drie grootouders spaart mee voor het kleinkind.

Woningmarkt belangrijker als spaardoel
Wat vooral opvalt in het onderzoek, is de groeiende aandacht voor de woningmarkt als spaardoel. Ouders van jonge kinderen zijn zich bewust van hoe lastig het is geworden om een huis te kopen. Iets wat ze vaak uit eigen ervaring weten. Bijna 30% van de ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar spaart al specifiek voor een toekomstige woning van hun kind. Dat percentage ligt fors hoger dan bij ouders van oudere kinderen, die minder ervaring hebben met een overspannen woningmarkt.

Niet iedereen kán sparen
Toch is er ook een andere kant. Zo’n 15% van de ouders spaart niet of is gestopt met sparen. De redenen zijn uiteenlopend, maar meestal draait het om geldtekort of andere financiële verplichtingen. Sommigen vinden sparen simpelweg niet nodig, omdat ze hun kind liever zelf financiële verantwoordelijkheid willen bijbrengen. Sparen voor kinderen is dus lang niet voor iedereen haalbaar, waardoor een verdere tweedeling op de loer ligt.

Nieuwe generatie met nieuw spaargedrag
Ten opzichte van vorige generaties is het spaargedrag flink veranderd. Waar vroeger 57% van de ouders spaarde, is dat nu dus 85%. Ook de doelen zijn veranderd. Studiekosten (54%), een goede financiële start (55%) en een bijdrage aan een woning (22%) zijn nu de populairste motieven. Een generatie geleden waren die percentages flink lager. Daarnaast sparen ouders tegenwoordig vaak langer door. Minder ouders stoppen automatisch zodra het kind 18 wordt.

Ook de economische omstandigheden hebben invloed. Bijna de helft van de ouders spaart inmiddels een hoger bedrag dan toen ze begonnen, vooral door de inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud.

Beleggen: interessant, maar spannend
Een derde van de ouders kijkt verder dan sparen en kiest ervoor om te beleggen voor hun kind. Dit wordt vooral gedaan met het oog op meer rendement op de lange termijn. Toch vinden veel ouders dit spannend. Gebrek aan kennis en het risico op verlies na dalende koersen houden hen tegen. Daarnaast beïnvloeden spanningen in de wereldpolitiek en schommelende beurzen het vertrouwen in beleggen.

Kinderen zelf ook vroeger met geld bezig
Opvallend is ook hoe actief kinderen zelf bezig zijn met geld. Bijna de helft spaart zelf, meestal met zakgeld of een spaarpot. Ouders stimuleren dit ook actief – en dat loont. Kinderen sparen vooral voor speelgoed, telefoons of games. En vanaf een jaar of acht kijkt één op de vijf zelfs al naar crypto. Het laat zien dat geld en sparen steeds eerder op de radar komen, ook bij kinderen zelf.

Ben jij bezig met het opbouwen van een buffer voor je kinderen en wil je eens van gedachten wisselen? Laat het ons weten. Misschien kan je wel besparen op je hypotheeklasten en daarmee financiële ruimte vrijmaken. We denken graag met je mee.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie