Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat kun je doen als een verzekeraar schade niet uitkeert?

Als ondernemer sluit je een verzekering af om risico’s af te dekken die je bedrijfsvoering kunnen verstoren of financiële schade kunnen opleveren. Denk aan een bedrijfsgebouw dat beschadigd raakt, een gestolen laptop, of een aansprakelijkheidskwestie. Je verwacht dan ook dat de verzekeraar je tegemoetkomt als er daadwerkelijk schade optreedt. Maar wat als je schadeclaim wordt afgewezen? In dit artikel leggen we uit welke stappen je kunt zetten, hoe je beoordeelt of de afwijzing terecht is, en wat je rechten zijn als ondernemer.

Waarom een zakelijke schadeclaim wordt afgewezen
Zakelijke verzekeraars keren niet automatisch uit bij elke gemelde schade. Een afwijzing komt vaak voort uit een inhoudelijke beoordeling aan de hand van de polisvoorwaarden. Veelvoorkomende redenen zijn dat de schade niet onder de dekking valt, dat bepaalde verplichtingen uit de polis niet zijn nagekomen, of dat er twijfel bestaat over de toedracht. Ook kan de verzekeraar vermoeden dat er sprake is van onvolledige of onjuiste informatie, of dat de schade onder het eigen risico blijft. Al dan niet terecht.

Controleer de afwijzing en de polisvoorwaarden
De eerste stap bij een afgewezen schadeclaim is het zorgvuldig doornemen van de afwijzingsbrief. Hierin geeft de verzekeraar een toelichting op het besluit. Leg dit naast de polisvoorwaarden van je zakelijke verzekering. Klopt het dat de situatie uitgesloten is van dekking? Of is de uitleg summier en roepen de voorwaarden vragen op? Veel ondernemers ontdekken pas bij een schadeclaim de beperkingen van hun polis.

Ga in gesprek met je verzekeraar of adviseur
Kom je tot de conclusie dat de afwijzing onduidelijk of onterecht is? Neem dan contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Een constructief gesprek kan vaak verhelderend werken. Vraag op basis van welke artikelen in de polis de afwijzing is gedaan, en leg uit waarom jij vindt dat de schade wel gedekt hoort te zijn. Het helpt als je daarbij extra informatie kunt aanleveren, zoals verklaringen, facturen, foto’s of schadecalculaties. In sommige gevallen blijkt er sprake van een misverstand en volgt alsnog een vergoeding.

Formele klacht indienen bij de verzekeraar
Blijft de verzekeraar bij zijn standpunt en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je een officiële klacht indienen via de interne klachtenprocedure van de verzekeraar. Je laat hiermee formeel weten dat je het niet eens bent met de beslissing en dat je een herbeoordeling wenst. Formuleer je bezwaar helder en onderbouw het met documenten of toelichtingen. In veel gevallen wordt je klacht binnen enkele weken behandeld door een andere afdeling of functionaris binnen de organisatie.

Externe hulp inschakelen als de klacht blijft liggen
Als de interne klachtenprocedure niet tot een oplossing leidt, kun je als zakelijke klant niet altijd terecht bij het meer op particulieren gerichte Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De instantie geeft echter zelf aan dat je als ‘mkb-ondernemer of zzp’er bij Kifid terecht kan met een klacht over uw zakelijke financiering bij de bank of andere financier’.

Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten voor je onderneming? Dan kun je juridische ondersteuning krijgen bij het beoordelen van de afwijzing en het eventueel starten van een procedure. Als je geen rechtsbijstandverzekering hebt, is juridisch advies inwinnen bij een verzekeringsadvocaat of via een gespecialiseerd bureau ook een mogelijkheid.

Voorkomen discussie met een goede voorbereiding
Om vervelende verrassingen te voorkomen, is het verstandig om bij het afsluiten van een zakelijke verzekering goed na te gaan wat er wel en niet gedekt is. Neem de tijd om de voorwaarden door te nemen, met speciale aandacht voor uitsluitingen, preventie-eisen, het eigen risico en meld termijnen. Zorg er bovendien voor dat je bij schade zo snel mogelijk handelt. Meld de schade tijdig, leg de situatie goed vast en bewaar facturen.

Heb je met jouw bedrijf schade opgelopen en kan je hulp gebruiken bij het indienen van de schade? Of is je zakelijke schadeclaim afgewezen en twijfel je aan de beslissing van je verzekeraar? Laat het ons weten. We helpen je graag bij het beoordelen van de situatie en de eventuele vervolgstappen.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie