
Waarom investeren in cyberveiligheid loont

Geplaatst op 14 juli 2025
Cybercriminaliteit is allang geen ver-van-je-bed-show meer. In 2024 kreeg maar liefst 20% van de Nederlandse bedrijven te maken met schade door een cyberaanval, zo blijkt uit een recent rapport van ABN Amro. Grote bedrijven worden vaker getroffen, maar ook het mkb en zzp’ers zijn bepaald niet veilig. Toch blijven vooral kleinere ondernemers optimistisch over hun eigen cyber weerbaarheid, vaak ten onrechte. Wat kan jij doen om het risico te beperken?
Veelvoorkomende vormen van cybercrime
Cyberaanvallen zijn er in allerlei vormen. Phishing en malware zijn het bekendst, maar ook factuurfraude, CEO-fraude en DDoS-aanvallen komen veel voor. In sommige gevallen betalen bedrijven losgeld om versleutelde systemen weer vrij te krijgen. Ook datalekken vormen een serieus gevaar. Klantgegevens of bedrijfsgeheimen die op straat liggen, kunnen enorme reputatieschade en juridische gevolgen veroorzaken.
Veel bedrijven zijn zich pas echt bewust van de risico’s nádat ze slachtoffer zijn geworden. Vooral mkb’ers en zzp’ers investeren te weinig in het herkennen en herstellen van cybercrime. De focus ligt vaak alleen op antivirussoftware of firewalls. Belangrijk, vaak niet genoeg.
De gevolgen kunnen groot zijn
De financiële schade van een cyberincident is fors. Een gemiddeld mkb-bedrijf lijdt bij een aanval zo’n € 270.000 aan schade. Denk aan omzetverlies, het betalen van losgeld, herstelkosten en eventueel boetes bij datalekken. Vaak is er ook gevolgschade. Denk aan de uitval van systemen, het verlies van klantvertrouwen en reputatieschade. Zeker als je afhankelijk bent van digitale processen kan een hack je complete bedrijfsvoering stilleggen.
Cyberverzekering: vangnet bij digitale schade
Juist omdat niet alles te voorkomen is, kiezen steeds meer ondernemers voor een cyberverzekering. Deze biedt onder voorwaarden dekking tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld ransomware, phishing, datalekken of systeemuitval. Afhankelijk van de polis krijg je hulp bij onderzoek naar de oorzaak, juridische ondersteuning, herstel van systemen of communicatieadvies.
Waar moet je als ondernemer op letten?
Het afsluiten van een cyberverzekering is één kant van het verhaal. Een goede basis beveiliging blijft noodzakelijk. Veel verzekeraars stellen dit zelfs als voorwaarde voor dekking. Denk aan:
- Regelmatig updaten van systemen
- Multi-factor authenticatie instellen
- Back-ups maken en testen
- Medewerkers trainen in veilig digitaal gedrag
- Plannen paraat hebben als je het slachtoffer wordt
Daarnaast is het slim om afspraken te maken met leveranciers en klanten over cyberveiligheid.
AI maakt aanvallen slimmer en gevaarlijker
Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van AI. Denk aan zeer geloofwaardige phishing-mails, deepfake-video’s of zelfs geautomatiseerde aanvallen via AI-agents. Deze technologie maakt het voor aanvallers makkelijker om grootschalig én doelgericht te werk te gaan. Vooral medewerkers met toegang tot gevoelige informatie zijn een geliefd doelwit. Tegelijkertijd biedt AI ook kansen voor de verdediging, bijvoorbeeld bij het herkennen van afwijkend gedrag. Maar ook dan geldt, AI werkt alleen goed als je eigen basis al op orde is.
Europese wetgeving
In Europa is de NIS2-richtlijn ingevoerd. Deze wet verplicht bedrijven in essentiële sectoren
- en hun toeleveranciers - om hun digitale weerbaarheid op orde te brengen. Denk aan verplichte risicoanalyses, incidentmelding en beveiliging door de hele bedrijfsketen heen. Vooral grotere organisaties moeten aan strenge eisen voldoen. Maar ook mkb’ers die zaken doen met zulke bedrijven krijgen ermee te maken.
Zorg dat je je bewust bent van de risico’s. Maak een risicoanalyse voor jouw bedrijf, stel een plan op, train je medewerkers en zorg voor een passende verzekering. Zie cyberveiligheid niet als kostenpost, maar als noodzakelijke investering in de toekomst van je onderneming. Want één klik op een foute link kan al genoeg zijn om je bedrijf dagen of zelfs weken stil te leggen. Meer weten over een cyberverzekering? Laat een bericht achter.
Meer weten of persoonlijk advies?
Reviews van klanten
Sandra Kreukniet
Zeer goed geholpen met een behoorlijk ingewikkelde situatie!
19 maart 2018
H. de Waard
De adviseur gaf goed advies en heeft ons uitgebreid geïnformeerd over alle mogel…
19 maart 2018
S Los
Dit kantoor heeft ons naar volle tevredenheid geholpen bij het regelen van onze …
19 maart 2018
Hoeveel kan ik lenen voor een huis?
Bereken